Notícies:Red ADL Valencia

El II Congrés de Solucions Intel·ligents per al medi rural centra el debat en la innovació

31 Mar 2023
300 persones van participar presencialment i online en aquesta jornada organitzada per la Diputació. Ja disponible video de la sessió.

 

La Casa de la Cultura d'Utiel va acollir el 24 de febrer la celebració del segon Congrés de Solucions Intel·ligents per al Medi Rural,foto-familia una jornada de treball organitzada per la delegació de desenvolupament rural i polítiques contra la despoblació de la Diputació de València i Next Educación en col·laboració amb Cajamar i l'Ajuntament d'Utiel.

L'objectiu de la jornada va ser posar en comú diferents accions que s'estan duent a terme per a promoure el desenvolupament dels municipis despoblats, i generar noves línies d'actuació basades en els casos d'èxit.

En este sentit, el director del congrés, el comunicador Manuel Campo Vidal, va explicar que “aquest congrés se centra en solucions intel·ligents i línies d'actuació: el diagnòstic ja està fet, i anàlisi hi ha més que suficient. És el moment de passar a l'acció”.

L'obertura de la jornada va estar a càrrec del diputat de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació de la Diputació de València, Ramiro Rivera; junt amb la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé; i l'alcalde d'Utiel, Fernando Benlliure.
Durant la seua intervenció, Ramiro Rivera ha destacat “la importància d'establir fòrums de treball com este congrés per a parlar de solucions reals per a un repte que queda retratat en el fet que el 80% de la població de la província viu en zones urbanes, ocupant el 20% del territori; cosa que significa, al revés, el que un 20% de la població, que a més és la més envellida, viu en el 80% de la nostra geografia. D'ací la importància de posar el focus en el territori rural, que té un gran potencial per a acollir i fixar població”.

El diputat Rivera va repassar les principals línies d'acció que estan en marxa des de la corporació provincial, a través de la delegació de Desenvolupament Rural, les quals ha explicat que es basen en grans eixos com “millorar els serveis educatius en els municipis, ajudar al transport rural, fomentar l'emprenedoria i finançar projectes de dinamització socioeconòmica rural”. Així mateix, ha destacat la importància del fons de cooperació municipal contra la despoblació, al 50% entre Diputació i Generalitat, que ha injectat fins hui quasi 12 milions d'euros en els pressupostos dels 65 municipis amb major risc de despoblació.
Per part seua, la delegada del Govern, Pîlar Bernabé, va assenyalar que “la gran oportunitat per a coordinar polítiques per a fer front al repte demogràfic és la transversalitat”, i ha destacat que “el Govern d'Espanya i les diferents administracions regionals i locals han posat en l'agenda com una prioritat el desenvolupament rural en els municipis despoblats, i és eixa transversalitat la que permet abordar les solucions des de diferents enfocaments i punt de vista”.

La delegada de Govern va incidir en “l'oportunitat que oferix el nostre territori perquè els municipis siguen productors d'aliments per a tota la Unió Europea” i ha incidit en “la importancia de la connectivitat i la digitalització de processos per a incrementar la productivitat i d'eixa manera generar negocis de qualitat, promovent el desenvolupament social i econòmic en territoris despoblats”.

Harmonia inèdita entre administracions

Durant la conferència inaugural del congrés, Francesc Boya, secretari general per al Repte Demogràfic del Govern d'España, va llançar un missatge d'optimisme “perquè la lluita contra la despoblació genera una harmonia quasi inèdita entre totes les administracions públiques, independentment del color dels seus governs”, posant com a exemple que “la Conferència Sectorial de Repte Demogràfic posada en marxa des del Ministeri adopta tots els seus acords per unanimitat”.

 

Boya ha incidit en la importància de “generar xarxes de treball, en les quals es pose en comú el coneixement i les diferents línies d'acció que obtenen bons resultats”, i per a això “era necessari fer un treball previ per a dotar de connectivitat als territoris, de connexió a internet de qualitat, i d'eixa manera possibilitar que el talent arribe a tots els municipis”. “Només d'eixa manera -va afegir-, es poden desenvolupar solucions intel·ligents de manera innovadora, generant inèrcies tan necessàries com la digitalització de l'agricultura, la ramaderia i, en general, dels processos en els quals el territori rural té un element diferencial respecte a l'urbà”.

Solucions intel·ligents

En la jornada de treball, es van articular diverses taules de debat en les quals s'abordaven la cerca de solucions intel·ligents al repte demogràfic des de diferents perspectives. Així, es va tractar el rol de les administracions públiques en una taula on van participar Jeannete Segarra, directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT); Tania Solans, alcaldessa d’Esplús, per part de la Diputació de Huesca; i Ricardo González, alcalde de Toen, com a representant de la Diputació de Ourense.

També hi va haver lloc per a mostrar projectes liderats per la iniciativa privada a tots els nivells, des dels quals abordar temes com les comunitats energètiques locals, a més d'experiències emprenedores en territoris rurals com una ramaderia extensiva de caprí a Bicorp o una cooperativa dedicada a la cria d'insectes posada en marxa per tres dones a Ayora.

D'altra banda, atés que els territoris rurals compten amb un percentatge elevat de població envellida, el congrés ha fixat la seua mirada en el benestar social i la cura de persones majors, amb l'exemple de Pescueza a Extremadura, on l'associació ‘Amigos de Pescueza’ té un centre de dia com a pedra angular de tota una plataforma de serveis orientats a este sector de la població.

La trobada va finalitzar amb un debat entre periodistes i comunicadors que van analitzar el paper dels mitjans de comunicació en el món rural, amb la participació del director general d’À Punt, Alfred Costa, el cap d'informatius de La 8 Mediterráneo TV, Vicente Climent; el redactor del diari Las Provincias, Manuel García i el director del Periódico de Aquí, Pere Valenciano.

Consens, coordinació i passar a l’acció

El II Congrés de Solucions Intel·ligents per al Medi Rural ha comptat amb la presència també de la diputada d'Igualtat en la Diputació de València, Eli García, qui va afirmar que “és absolutament crític inserir la mirada de la dona en les polítiques de lluita contra la despoblació; perquè en tota la societat, i particularment en el món rural, les dones tenen un paper fonamental a nivell social i econòmic”.

 

La clausura del congrés va estar a càrrec d'Elena Cebrián, secretària autonòmica de Cohesió Territorial i Polítiques contra el Despoblament de la Generalitat Valenciana. Cebrián va centrar la seua intervenció en explicar les claus del projecte de Llei Integral de mesures contra la Despoblació en la Comunitat Valenciana, “en la qual des de la Generalitat s'està treballant perquè siga una llei que genere el màxim consens, abordant la provisió dels serveis públics, la dinamització dels sectors productius, la millora del suport als municipis i la coordinació amb altres administracions”.

La secretària autonòmica va concloure la seua intervenció donant suport a la petició de passar a l'acció que ha presidit el congrés: “després de molt de temps d'informes de situació, diagnòstic de problemàtiques i desenvolupament de plans d'acció, és el moment d'executar tota una bateria de programes que permeten abordar amb les màximes garanties el repte demogràfic”.

>>>>>>>>>>>VISUALITZAR VÍDEO DE LA JORNADA COMPLETA