La Diputació impulsa un pla per a promoure el desenvolupament econòmic i millorar la qualitat de vida del Rincón de Ademuz
El diputat de Desenvolupament Rural, Avelino Mascarell, presenta en la seu de la Mancomunitat les conclusions d'un informe que analitza la situació socioeconòmica dels municipis i proposa mesures per a implantar a curt i mitjà termini
Avelino Mascarell, diputat provincial de Desenvolupament Rural, ha presentat les conclusions del Pla de Desenvolupament Econòmic Comarcal per al Rincón de Ademuz, que arreplega un conjunt d'accions per a impulsar la comarca i millorar la qualitat de vida dels seus habitants.
La presentació s'ha articulat entorn d'una jornada de treball que ha tingut lloc en les instal·lacions de la Mancomunitat a Casas Altas, juntament amb el seu president i alcalde d'Ademuz, Ángel Andrés; i en la qual han participat alcaldes, regidors, tècnics ADL i representants del teixit empresarial i associatiu de la zona; així com personal tècnic de la Diputació de València.
L'informe ha sigut elaborat per una consultora especialitzada, i està concebut per a facilitar el seguiment del grau d'implantació de les accions proposades, fixant responsables, pressupostos i terminis d'execució, amb la finalitat de plantejar un full de ruta que done solució efectiva a les necessitats detectades pels agents del territori.
Avelino Mascarell incidix en què 'este pla no és un document aïllat: és una estratègia construïda amb la participació dels agents socioeconòmics i també dels mateixos veïns del Racó d'Ademuz; i adquirirà tot el sentit a mesura que es vagen implantant les mesures que arreplega” i subratlla que “només des de la col·laboració i el compromís conjunt es podrà transformar este territori per a generar ocupació i riquesa'.
En este sentit, Mascarell afirma que “el desenvolupament de les economies de les comarques d'interior per a fer front al desafiament de la despoblació és una de les grans línies estratègiques marcades pel president Mompó al capdavant de la Diputació”, i posa com a exemple que “des d'esta institució, i en coordinació amb la Generalitat, ja s'està treballant en la posada en marxa d'una Oficina d'Atracció d'Inversions que siga capaç d’atraure projectes empresarials a tota la província, incloent per descomptat als municipis rurals”.
Per part seua, Ángel Andrés ha volgut “agrair el que l'informe es base sobretot en les aportacions dels propis agents de la comarca, perquè això és una garantia que les línies de treball estan orientades a les nostres necessitats reals”. És esta línia, el president de la Mancomunitat s'ha compromés a “treballar este document de manera coordinada amb tots els municipis de la comarca, tal com ens ha traslladat Avelino Mascarell, per a establir les prioritats i posar en marxa les diferents accions, de manera que tinga un impacte real en el territori”.
Principals reptes i oportunitats
L'informe identifica alguns recursos clau que poden servir d'elements tractors per al desenvolupament de la comarca. Així, destaca la seua important superfície forestal -que ocupa el 84% del territori- a més de cultius emblemàtics com la poma esperiega i la lavanda, i un ric patrimoni natural i cultural.
Així, el pla proposa mesures per a fomentar l'emprenedoria i diversificar l'economia local a través de sectors estratègics com el turisme rural i la innovació agroalimentària; i posa el focus també en la millora de l'oferta de vivenda per a fer front al desafiament de la despoblació.
Altres aspectes que es consideren fonamentals per a l'impuls de la zona són la mobilitat i la connectivitat digital, posant el focus en la importància de l'extensió de la fibra òptica i la tecnologia 5G en els seus municipis per a millorar la competitivitat del teixit empresarial local i atraure nous projectes d'inversió.
L'estudi aborda també, entre altres qüestions, possibles accions en l'àmbit sanitari i dels servicis socials, a més del potencial de la comarca per a la implantació d'energies renovables i sostenibles.
>>>>>>>>>>>>>>DESCARREGAR INFORME
